Kun je afvallen in de overgang?

Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel. Dit geeft je verschillende overgangsklachten. Een van deze klachten kan gewichtstoename zijn, wel dat je helemaal niet anders bent gaan eten. Dit kan erg frustrerend zijn. Maar is afvallen in de overgang daarom onmogelijk? Natuurlijk niet! We gaan je tips geven hoe je toch kunt afvallen in de overgang!

Kun je wel afvallen in de overgang?

Gemiddeld komen vrouwen zo’n 5 tot 10 kilo aan tijdens de overgang. Vanzelf afvallen in de overgang is slechts weggelegd voor een klein percentage vrouwen. De gewichtstoename komt omdat je hormonen niet in een rechte lijn afnemen. Door al deze hormonale veranderingen kun je gewichtsschommelingen in alle richtingen krijgen, maar voor de meeste mensen betekent het een gewichtstoename.

Omdat de gewichtstoename door hormonen komt, kan het moeilijk zijn om af te vallen. Toch is het niet onmogelijk. Door kleine aanpassingen kun je alsnog deze kilo’s weer kwijt raken, je zult er alleen iets meer je best voor moeten doen in de meeste gevallen.

Je voeding aanpassen

Afvallen in de overgang begint allemaal bij je voeding. Dit heeft ook een grotere invloed op je hormonen en overgangsklachten dan je zou denken. Er wordt aangeraden om gezond en biologisch te eten. Op deze manier zal je meer energie kunnen krijgen. Biologisch eten wordt ook aangeraden om zo veel mogelijk hormoonverstorende stoffen te vermijden. Het eten van goede vetten kan ook een groot verschil maken.

Bepaalde voedingsstoffen of dranken kun je tijdens de overgang beter vermijden. Zo kun je beter geen alcohol drinken, cafeïne inname beperken en minder suikers eten. Je lichaam zal hard moeten werken om deze voedingsstoffen af te breken. Ook krijg je er geen energie van en kun je beter kiezen voor voedingsstoffen die je wel energie en een vol gevoel geven.

Blijf genoeg bewegen!

Naast gezond eten, is genoeg blijven bewegen ook heel belangrijk als je wilt afvallen. Kies bijvoorbeeld om elke dag even buiten te sporten en een stuk te wandelen. Dit is erg gezond en zo neem je ook de nodige vitamine D op.

Ook wordt het doen van krachttraining aanbevolen. Het is cruciaal voor het behouden van spiermassa, want deze zal tijdens de overgang afnemen. Krachttraining en spiermassa onderhouden is dan ook cruciaal als je je metabolisme niet wilt laten vertragen. Op deze manier zal sporten in combinatie met gezond eten er ook voor kunnen zorgen dat je gewoon kunt afvallen als in je overgang zit.

Tip: Ymea.nl