Een bezoek aan de fysiotherapeut kan spannend zijn, vooral als je niet precies weet wat je te wachten staat. Je wilt graag van je klachten af en natuurlijk wil je daarom ook graag weten hoe dit proces in zijn werking gaat!
In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat er gebeurt tijdens je eerste afspraak bij Assen fysiotherapie. Zo kun je je goed voorbereiden en weet je wat je kunt verwachten.
Waarom naar de fysiotherapeut?
Heb je lichamelijke klachten, zoals pijn of stijfheid in je spieren? Ben je net geopereerd en is het tijd om te revalideren? Dan kun je terecht bij de fysiotherapeut! Fysiotherapie is er in verschillende soorten en kan jou helpen bij het herstellen van blessures of na een operatie. In de meeste gevallen word je doorverwezen door een huisarts, maar je kunt ook zonder verwijzing terecht. Je kan dan zelf een afspraak maken op de site of door even te bellen.
Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het menselijk lichaam en de werking hiervan. Ze kijken onder andere naar je houding, beweging en ze helpen je om je lichaam weer soepel te maken en pijnvrij te laten functioneren.
De eerste afspraak voorbereiden
Voor je naar je eerste afspraak gaat kun je je voorbereiden. Zo kun je de fysiotherapeut zo precies mogelijk uitleggen wat je klachten zijn en kan hij/zij bepalen op welke manier je het best geholpen kunt worden.
Wat je kunt voorbereiden voor je eerste afspraak:
- Schrijf je klachten op papier (of in je notities natuurlijk): Wanneer begonnen ze? Waar heb je precies pijn?
- Vermeld wat je zelf al hebt gedaan om je klachten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan: rust nemen of het gebruik van pijnstillers.
- Heb je in het verleden klachten gehad die hierop lijken of ben je eerder bij een fysiotherapeut geweest? Noteer dit dan ook!
- Het is ook goed om te vermelden wanneer je gebruik maakt van medicatie (elke medicatie, ook als je vermoed dat het er niets mee te maken heeft). De fysiotherapeut kan dit dan meenemen wanneer het behandelplan word opgesteld om zo optimale resultaten te behalen.
Wat er gebeurt tijdens je eerste afspraak
Je kunt je eerste afspraak zien als een interview. Dit wordt het intakegesprek genoemd. De fysiotherapeut stelt vragen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klachten die je ervaart, zodat hij/zij kan bepalen wat er tegen gedaan kan worden om de klachten te verminderen. Door middel van dit gesprek (ook wel onderzoek genoemd) wordt er een op maat gemaakt behandelplan opgesteld.
Meestal beginnen de vragen over je gezondheid en je klachten. Je kunt denken aan vragen zoals:
- Hoe lang heb je al last van de pijn?
- Waar heb je precies pijn?
- Wanneer is de pijn erger of juist minder?
- Heb je moeite met bepaalde bewegingen of activiteiten?
Het is belangrijk om zo eerlijk en duidelijk mogelijk te antwoorden op deze vragen. Hoe meer de fysiotherapeut weet, hoe beter je geholpen kan worden!
Het lichamelijke onderzoek
Na het intakegesprek volgt er een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar hoe je bepaalde bewegingen maakt en bij welke bewegingen je pijn ervaart. Goed om te weten is dat je je geen zorgen hoeft te maken. Vaak is het onderzoek niet pijnlijk. Alleen als je de beweging maakt die de pijn op laat komen kan je pijn ervaren, maar deze beweging duurt nooit lang!
Naar welke dingen kijkt de fysio tijdens het onderzoek?
- Je houding, bijvoorbeeld: Staan je schouders recht? Zit je rechtop of scheef? Staan je heupen gelijk?
- Je bewegingsbereik: Hoe ver kun je je armen of benen bewegen zonder pijn te voelen? Hoe ver kun je met je rug buigen zonder pijn te voelen?
- Je kracht: Hoe sterk zijn je spieren in de gebieden waar je klachten hebt?
Door middel van deze observaties kan de fysiotherapeut in de meeste gevallen al een duidelijk idee krijgen van wat er aan de hand is. Hierop volgt een behandelplan.
Het behandelplan
Na het intakegesprek en het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de bevindingen met jou. Samen maken jullie een behandelplan. Hierin staat wat de fysiotherapeut denkt dat het probleem is en hoe jullie eraan gaan werken om het op te lossen.
De inhoud van een behandelplan
Het behandelplan is voor iedereen anders. Dit komt omdat ieder lichaam uniek is en elke klacht anders. In het behandelplan komen onder andere de volgende dingen terug:
- Hoe lang je traject duurt.
- Welke oefeningen je thuis kunt doen.
- Of je bepaalde activiteiten juist wel of niet moet doen om de klachten te verminderen.
Tijdens de gesprekken heb je alle ruimte om vragen te stellen. Zo kun je er onder andere achter komen wat je kunt verwachten en hoe de behandeling eruit zal zien.
Oefeningen en tips voor thuis
Vaak krijg je naast de behandelingen in de praktijk ook oefeningen mee naar huis om je herstel zo effectief mogelijk te maken. De oefeningen zijn er om je spieren te versterken, je gewrichten te versoepelen en/of je houding te verbeteren. Als je dus naast de praktijk behandelingen ook deze thuisoefeningen vaak doet, dan is de kans op een sneller herstel groter!
Niet alleen krijg je oefeningen mee naar huis, maar kan de fysiotherapeut je ook tips en adviezen geven over je houdingen en bewegingen. Denk aan: Heb je rugklachten? Dan kan de fysiotherapeut je adviseren om rechtop te zitten en niet te lang in dezelfde houding te blijven.
Wat je kunt verwachten tijdens volgende afspraken
Het is waarschijnlijk dat je na de eerste afspraak vaker terugkomt bij de fysiotherapeut. In de volgende afspraken ga je samen aan de slag met de oefeningen en andere dingen die in het behandelplan staan. Jouw gezondheid staat op nummer één en daarom gaat de fysiotherapeut vaak na hoe het met je gaat en of je herstel vordert. Merk je geen verschil? Dan kan het zijn dat er aanpassingen gedaan worden in het behandelplan.
Wat gebeurt er tijdens vervolgafspraken:
- De fysiotherapeut checkt of de oefeningen goed gaan.
- Je krijgt mogelijk nieuwe oefeningen wanneer je sterker of soepeler wordt.
- De fysiotherapeut kan je houding opnieuw beoordelen en aanpassen als dat nodig is.
- Bij iedere afspraak wordt gekeken of je minder pijn hebt en beter kunt bewegen.
Het doel is altijd om ervoor te zorgen dat je klachten verminderen en je weer soepel kunt bewegen zonder pijn.
Hoe snel zie je resultaat?
Hoe snel je resultaat merkt, hangt af van verschillende dingen, zoals: de ernst van je klachten en of je de oefeningen voor thuis regelmatig doet. Sommige mensen merken al na een paar behandelingen dat het beter gaat, terwijl het bij anderen wat langer kan duren voor ze verschil merken. Iedereen herstel in zijn eigen tempo en daarom is het goed om geduldig te zijn en adviezen goed op te volgen.
Wanneer moet je contact opnemen met je fysiotherapeut?
Ervaar je tijdens de behandelingen meer pijn of zijn de oefeningen te lastig? Dan is het goed om hierover in gesprek te gaan met je fysiotherapeut. Soms is het nodig om het behandelplan aan te passen om het voor jou te laten werken. Het gaat om jouw herstel en daarom is het belangrijk dat je dit aangeeft!