Last van je luchtwegen? Misschien kun je er zelf iets aan doen

Heel veel mensen hebben in meer of mindere mate last van hun luchtwegen. Huisartsen en specialisten zien dagelijks talloze mensen met klachten voorbijkomen, die tal van verschillende oorzaken kunnen hebben. Wist je dat je soms zelf iets kunt doen om deze klachten te verminderen of te laten verdwijnen?

Vaak is het een verkoudheid, soms ook niet

Heb je slechts zo nu en dan last van je luchtwegen, en valt dit samen met een verkoudheid? Dan is er meestal weinig aan de hand, wat overigens niet wegneemt dat het ontzettend vervelend kan zijn. Er zijn tal van huismiddeltjes die de klachten bij een verkoudheid kunnen verlichten. Het is niet zo dat je er sneller vanaf bent als je ze gebruikt, maar de klachten worden wel draaglijker. Overleg met je arts wat voor jou geschikt is, en accepteer dat je dit nu eenmaal even zal moeten uitzitten.

Heb je vooral last van je luchtwegen in periodes waarin de verwarming aan staat, of waarin je juist veel in ruimtes met een airco verkeert? Dan kan het ook goed zo zijn dat de te droge lucht die deze apparaten veroorzaken je parten spelen.

Droge lucht kan ervoor zorgen dat je keel snel droog aanvoelt, en je zelfs een kriebelhoestje kunt ontwikkelen. Ook kan een droge lucht de slijmvliezen van je neus uit laten drogen, met niezen tot gevolg, en zorgen voor droge ogen. Klinkt dit herkenbaar? Dan ben je misschien gebaat bij een luchtbevochtiger. Dit apparaat brengt de vochtigheidsgraad in de kamer waarin je hem plaatst op een prettig niveau, zodat de luchtwegen niet langer in aanraking komen met te droge lucht. Met een beetje geluk ben je op deze manier snel van je klachten af.

Het kan ook een allergie zijn

Veel mensen met luchtwegklachten blijken een allergie te hebben. Huisstofmijtallergie is een beruchte allergie die klachten die op een verkoudheid lijken kan veroorzaken. Ook hooikoorts, een allergie voor 1 of meerdere pollen van planten, bomen of grassen kan dit soort klachten geven.

Is dit bij jou het geval, dan is het zaak dat de lucht die je inademt zo schoon mogelijk is. Een luchtwasser kan hierbij helpen. Dit apparaat bevochtigt de lucht, net als een luchtbevochtiger, maar maakt deze ook schoner. Dit kan verlichting geven bij je klachten, al blijft het natuurlijk zaak om je huis heel goed schoon en stofvrij te houden en zoveel mogelijk allergenen geen kans te krijgen.

Naast dit soort klachten, waar je zelf veel kunt doen om ze te verlichten, zijn er nog veel meer redenen waarom je last kan hebben van je luchtwegen. Zoals altijd geldt dat je bij twijfel of zorgen het best contact op kunt nemen met je huisarts om deze te bespreken.