Is pizza gezond en andere weetjes over pizza

pizza

Wie houdt er niet van? Een perfect ronde pizza met knapperige bodem, smeuïge mozzarella en tomatensaus, afgetopt met verse ingrediënten rechtstreeks uit de oven… Loopt het water je al in de mond? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 36% van de Amerikanen ziet dit zelfs als het ultieme ontbijt (!) voor ‘s ochtends! Ben jij ook zo iemand die altijd onnodige feitjes onthoud voor een random gesprek, dan zijn deze weetjes over pizza vast iets voor jou.

Italianen eten jaarlijks 3 miljard pizza’s

Dat is uitgerekend door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Al die pizza wordt gegeten bij 42.000 pizzeria’s en 21.000 afhaalrestaurants die het Mediterrane land rijk is. Echt arm zullen ze daar niet van worden; een punt kost er gemiddeld €2,88 en hele pizza €6. Overigens maakt het wel uit waar je een slice bestelt; in Milaan wordt de duurste pizza geserveerd, in Reggio Calabria (stad in het zuiden van Italië) de goedkoopste. 

Een gemiddelde medium pizza met kaas bevat 900 tot 1200 calorieën

Ai, dat zijn er nogal wat. Uitschieters daargelaten natuurlijk. Om dus antwoord te geven op de vraag: Is een pizza gezond? Nee, dat is het (helaas) niet. Sterker nog: pizza’s zijn echte caloriebommen! Zolang je echter met mate pizza’s eet en niet dagelijks deze deegballen met tomatensaus naar binnen werkt kun je prima pizza’s in een gezond eetpatroon opnemen. Houd er dan alleen wel rekening mee dat je de rest van jouw voeding daarop aanpast. 

Vrouwen bestellen vaker een pizza met groenten dan mannen

Twee keer zo vaak zelfs. Overigens geven diezelfde vrouwen ook vaker fooi aan de pizzabezorger dan mannen. Hmm…

De ‘snelste’ pizza ooit is gemaakt in 11 seconden

Dat was door de Engelsman Pali Grewal. In 2014 deed hij mee aan het wereldrecord pizza maken in Las Vegas. Grewal, wie een Engelse pizza franchiser is, moest zo snel mogelijk drie pizza’s maken. Dat deed hij in een indrukwekkende 32,28 seconden. Per pizza is dat dus minder dan 11 seconden! Dat is pas fast food.

De langste pizza ooit gemaakt is 1.853 meter lang

Dit wereldrecord is in 2016 gemaakt door maar liefst 400 pizzabakkers in Napels. In 11 uur tijd maakten ze met 2 ton bloem, 2 ton mozzarella, 1,5 ton tomatensaus, 30 kilogram basilicum en 200 liter olie ‘s werelds langste pizza ooit. Maar liefst 35.000 fijnproevers mochten een stukje van deze pizza proeven, de rest werd gedoneerd aan de voedselbank.

Heb je inmiddels honger gekregen? Dan kun je jouw pizza-master-kwaliteiten testen met pizzabodems van Monte Pizza Crust. Hier hoef je alleen maar verse ingrediënten aan toe te voegen voor de perfecte Italiaanse pizza! Graag gedaan hè.