Werken in de zorg

Werken in de zorg

Vaardigheden

Er is veel vraag alsmede aanbod voor banen in de zorgsector. Onder andere afgestudeerde verpleegkundige met een HBO achtergrond, MBO-V, opgeleide (toegepaste) psychologen, farmaceuten, assistenten, en verzorgende IG-ers staan klaar met een diploma op zak om aan de slag te kunnen.

Werken in de zorg vraagt aardig wat energie wat met een groot hart goed is te doen. Je helpt graag anderen en houdt ervan om met mensen te werken. Met deze instelling kun je een passende vacature zoeken die past bij jouw wensen, motivatie en achtergrond.

Het is belangrijk dat je een grote mate van verantwoordelijkheid aankunt en betrouwbaar bent. Je werkt tenslotte met kwetsbare groepen. Deze groepen zoals mensen met een handicap, ouderen of mensen met psychische problemen zijn vaak volkomen afhankelijk van de zorg. Je moet tevens stevig in je schoenen kunnen staan en om kunnen gaan met weerstand. Je bouwt een wederzijdse vertrouwensband op met je cliënt of cliënten en de betrokkenen zoals de familie en de partner.

Vakgebieden in de gezondheidszorg

In een zorginstelling of wooncomplex waar voornamelijk ouderen of gehandicapten wonen, ben je bereid zowel op mentaal als op fysiek vlak te helpen; denk aan huishoudelijke taken als schoonmaken, boodschappen doen, koken. Voor de ouderen en gehandicapten zorg geldt: wassen, aankleden of medicatie toedienen, maar ook begeleiden, praten en helpen met overige praktische zaken.

Wanneer je kiest voor het ondersteunen van gezinnen dan horen daar onder andere  dagbestedingsactiviteiten organiseren en mensen hierin begeleiden of werken in het onderzoeksveld zoals observeren, rapporteren en het verrichten van medisch of psychologisch onderzoek bij.

Ook kun je aan de slag als ouderenverzorger of als ambulant begeleider op een woongroep en als gezinsbegeleider. Tevens zijn er vacatures in de kraamzorg waarbij je begeleid van zwangerschap tot na de bevalling.

Daarnaast zijn er vacatures met de functie psychiatrisch verpleegkundige of als verzorgende IG.

Per vacature staat vermeldt wat het minimaal vereiste opleidingsniveau is en of er een BIG registratie nodig is,welke vaak een vereiste is in de zorgsector.

Je moet ook altijd een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen vanwege de veiligheid. Tenslotte ga je aan de slag met kwetsbare groepen.

Bij de meeste vacatures wordt er wel enige ervaring gevraagd in de zorgsector. Indien je over te weinig ervaring beschikt volgens de gewenste vacature, is het vinden van een werkervaringsplek een goede optie.